Domnule Ciolacu, cât va plăti România pentru „flexibilizarea” Austriei?

Domnule Ciolacu, cât va plăti România pentru „flexibilizarea” Austriei?

Austria şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România este anunțul triumfalist al domnului Marcel Ciolacu, premierul României și președintele PSD.

Însă, ceea ce a uitat să menționeze domnul Ciolacu este faptul că Austria pregătește extinderea spațiului Schengen pentru România și Bulgaria, dar numai pentru călătorii aeriene și în anumite condiții. Adică, nu este un Schengen 100%. Este un fel de Schengen cu condiții stricte. Printre ele s-ar număra și „acceptarea solicitărilor de azil care vin, în special, de la afgani și sirieni.”. Dar, așa cum ne-a obișnuit până acum, domnul Ciolacu prezintă porții de adevăra încercând să inducă ideea liderului, potențial viitor candidat la Președinția României, care se implică, este omniprezent (și la București, și la Washington, și în avionul de linie) și are soluții.

De fapt, anunțul Austriei nu înseamnă mare lucru în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen. Anunțul Austriei trebuie privit drept o deschidere către o negociere mult mai amplă și, cel mai probabil lipsită de transparență. În spațiul public românesc, împreună cu colegii din AUR am susținut o serie de inițiative prin care am adus în atenție modul în care companii austriece, (cum ar fi OMV-ul!) driblează și taxele către stat, dar și modul în care, prin diverse cozi de topor numite în fruntea unor ministere cheie, își văd nestingherite de obținerea unor profituri uriașe și nemeritate pe care le transferă în afara României. Ori, din punctul meu de vedere, anunțul Austriei nu înseamnă decât „suntem flexibili cu condiția ca și voi să o lăsați mai moale cu OMV-ul și firmele austriece”.

Povestea aderării la Schengen, dacă nu ar fi dureroasă, chiar ar fi de râs. La început am avut un ministru de interne care, la fel ca și domnul Ciolacu, anunța triumfalist că am intrat în Schengen. A doua zi, s-a dovedit faptul că doar ministrul în cauză, domnul Lucian Bode, intrase în Schengen. Despre români și România nici vorbă. Probabil că din spirit patriotic, după eșecul răsunător, domnul Bode a decis să iasă din Schengen. Apoi, a urmat domnul Klaus Iohannis care, cu un stil profund, ne informa că decizia în ceea ce privește Schengen-ul este… politică. Deci, chiar dacă am ratat obiectivul, măcar am aflat ceva. Ulterior, aceeași putere PSD-PNL anunța că „aderarea României la Schengen este în linie dreaptă”. Nu am aflat cât de lungă este linia. Dar, din moment ce nici acum România nu este în Schengen, înseamnă că linia este lungă. În final zilele trecute, domnul Ciolacu a revenit. Și, n-ea anunțat că Austria a devenit flexibilă. Ne primește în Schengen, cu anumite condiții. Și anume, triplarea numărului de poliţişti de frontieră, modernizarea tehnică a frontierelor bulgaro-turcă şi româno-sârbă, preluarea de către România şi Bulgaria de solicitanţi de azil, în special afgani şi sirieni. Adică, oricum nu se întâmplă într-o perioadă de timp rezonabilă. Dar, aceste condiții demonstrează faptul că, în opinia Austriei, România nu se califică pentru aderarea la spațiul Schengen. Altfel spus, Austria ne oferă un fel de Schengen ca pentru rudele sărace, dar cu drepturi europene.

În concluzie, domnule Marcel Ciolacu, aderarea României la Schengen este o poveste fără sfârșit. O poveste pe cate atât dumneavoastră, cât și partenerul 2 al coaliției, PNL-ul, încercați să o cosmetizați pentru a da bine la români. Ceea ce susțineți a fi un succes al dvs. și al PNL, evident cu susținerea africană obținută de domnul președinte Iohannis în urma turneului prezidențial, este un fel de „sunt puțin gravidă”. Adică, intrăm în Air Schengen, dar nu suntem în Schengen și, în mod evident, România trebuie să continue lupta de a întări granițele Uniunii Europene mai ales în actualul context regional încărcat care reprezintă o adevărată amenințare la valorile europene la care România a aderat…

Lăsând propaganda ieftină, ce ați promis în numele României pentru această „flexibilizare a Austriei”? Cât va (mai) plăti România pentru această „flexibilizare” a Austriei? Românii au dreptul să știe, nu credeți?

 

Later update: În timp ce Marcel Ciolacu exultă de bucurie, președintele Bulgariei spune clar: Condițiile puse de Austria pentru Air Schengen sunt inacceptabile!

Leave a reply:

Your email address will not be published.