Ajutor pentru Ucraina, faliment pentru România!

Ajutor pentru Ucraina, faliment pentru România!

Am spus-o de mai multe ori că deciziile politice pe care Guvernul PSD-PNL, cu sprijinul USR și UDMR, le implementează conduc către falimentul agricultorilor români.

Guvernul Ciolacu a reușit să falimenteze peste 200.000 de fermieri români fără protecția necesară pentru a face față concurenței neloiale. Cifra alarmantă reprezintă nu doar statistici reci, ci și destine frânte, vise spulberate și comunități rurale care se prăbușesc sub povara deciziilor politice iresponsabile. Acest lucru a fost posibil prin absența finanțării și acceptarea iresponsabilă a importurilor de cereale modificate genetic și conținând pesticide peste limita admisă provenind din Ucraina. Această mișcare aparent altruistă, menită să sprijine Ucraina, s-a dovedit a fi cu efecte devastatoare asupra producătorilor autohtoni.

Și, pentru ca dezastrul să fie complet, Guvernul Ciolacu a uitat să transmită sumele de bani promiși de la UE, alături de co-finanțarea statului român pentru acoperirea pagubelor uriașe. Agricultorii români au fost abandonați de chiar Guvernul PSD-PNL, care rămâne surd la tsunami-ul din sectorul agricol.

Importurile de cereale modificate genetic au ridicat semne de întrebare asupra siguranței alimentare și a sănătății publice. Cu toate acestea, guvernele Ciucă și Ciolacu au ignorat aceste avertismente, riscând să compromită întreaga industrie alimentară a țării. Și, au reușit. Nu numai că au compromis-o, au și falimentat-o! În plus, omisiunea transmiterii fondurilor promise de la Uniunea Europeană și co-finanțarea statului român pentru acoperirea pagubelor a accentuat drama fermierilor români care, pe bună dreptate, se simt, acum, mințiți, abandonați și trădați.

Este imperativ ca această criză să fie tratată cu maximă seriozitate. Guvernul trebuie să recunoască greșelile și să găsească soluții imediate pentru a salva ceea ce mai poate fi salvat din agrobusiness-ul românesc. Este necesar să se aloce fonduri urgente pentru sprijinirea fermierilor afectați, să se revizuiască politicile comerciale și să se implementeze măsuri care să protejeze producătorii locali.

De asemenea, trebuie să se dezvolte o abordare responsabilă și echilibrată în relațiile comerciale internaționale, astfel încât sprijinul acordat altor țări să nu se transforme într-un cost prea mare pentru propria economie. România are nevoie de un guvern care să pună pe primul loc interesele naționale și să acționeze cu grijă și responsabilitate în luarea deciziilor. Și cu certitudine, responsabilitatea nu este punctul forte al actualei puteri.

Este momentul ca societatea civilă, mediul de afaceri și toți cetățenii să se implice și să ceară schimbări semnificative în politicile guvernamentale. Efectele sprijinului pentru Ucraina nu trebuie să fie în detrimentul propriilor cetățeni și să conducă la colapsul unei industrii atât de vitale pentru România. Este necesar să acționăm acum pentru a preveni consecințe ireparabile și pentru a asigura un viitor durabil pentru agricultura țării noastre.

În mod paradoxal, politica agricolă la nivelul UE, sub umbrela Politicii Agricole Comune (PAC), a eșuat în a oferi sprijin fermierilor într-un mod eficient și echitabil. Distribuția inegală a subvențiilor, birocrația excesivă și o abordare rigidă față de diversitatea practicilor agricole din diferite țări membre au creat un climat în care marii producători se bucură de avantaje, în timp ce fermierii mici și mijlocii sunt lăsați să lupte pentru supraviețuire.

Este momentul să acționăm cu hotărâre pentru a salva agricultura românească de la un viitor falimentar. Este momentul să spunem “nu” deciziilor aberante ale UE și “da” bunăstării românilor. Pentru că, oricât de europeni am fi, înainte de toate suntem români, suverani în țara noastră!

Soluția este simplă

În acest context, solicit public Guvernului condus de Marcel Ciolacu să adopte, în regim de urgență, 3 măsuri prin care se poate evita falimentul agricultorilor români, respectiv:

  1. Blocarea importurilor din Ucraina așa cum au făcut și alte state europene (Polonia, Slovacia și Ungaria);
  2. Ordonanță de urgență stare de calamitate/forță majoră pentru producătorii agricoli afectați de secetă în anii 2021-2022 și 2022-2023;
  3. Acordarea la timp a subvențiilor promise astfel încât producătorii agricoli români să nu intre în incapacitate de plată și insolvență.

Leave a reply:

Your email address will not be published.